főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Bemutatkozás Felhasználási területek Offshore holding

Offshore holding - osztalék, részesedés, csoport hitelezés

Az offshore holdingcégeket elsősorban a vállalat csoportokba tartozó részesedesek tartására, cégcsoportok finanszírozására, illetve az osztalék adómentes kifizetésére és újra befeketetésére alapítjuk.

Részesedések

A hatályos SZJA törvény szerint az üzletrészek, részvények értékesítésén realizált nyereséget árfolyamnyereség adó terheli. Ez az adókötelezettség jelentősen mérsékelhető, illetve teljesen elkerülhtő, ha a vállalkozás részvényeit, üzletrészeit offshore vagy onshore külföldi vállalkozásokon keresztül tulajdonoljuk. Az általános szabályok, illetve egy OECD iránymutatás szerint a vállalkozások által, részesedések adás-vételén elért árfolyam nyereséget az eladó cég székhelyén lehet adóztatni. A fizetendő adó offshore cégek esetén minden esetben nulla százalék, onshore külföldi cégek esetében pedig általában nincs adókötelezettség.

Osztalék kifizetés

Holding cégek alapításánál figyelembe kell venni, hogy az osztalékot fizettő cégnek törvényi kötelezettsége-e osztalék adó levonása. A jelenlegi szabályozás szerint a magyar vállalkozások külföldi jogi személy tulajdonosaitól nem kell levonni semmilyen osztalékadót, vagy egyéb forrásadó jellegű járulékot.

Az osztalékot az általános szabályok szerint a tulajdonrészek arányában léhet kifizetni, de ettől a társasági szerződés eltérhet, a cég tulajdonosainak megállapodása szerint. Ez azt jelenti, hogy alacsony tulajdoni hányad mellett is kifizethető az osztalék nagyobb része pl. egy offshore cégnek, amely általános korlátozás nélkül szerezhet tulajdonrészt egy vállalkozásban.

Csoport hitelezés

A cégcsoportok belső hitelezésére hatákonyan használható egy olyan offshore cég, amely rendelkezik elegendő tőkével. A jelenlegi magyar szabályok alapján nem számolható el korlátlanul a nem pénzintézetektől származó kölcsönökre fizetett kamat (alultőkésítetségi szabály), ezért a csoporthitelezésnél érdemes bankkal együttműködni.

Ebben a struktúrában az offshore holding a tőkéjéből fedezetet nyújt egy cspoportba tartozó vállalat számára egy bank által nyújtott kölcsönhöz. A fedezetre a bank piaci kamatot fizet, amit adómentes bevétele a holdingnak, míg a kölcsönt felvevő vállalkozás költségként el tudja számolni a banknak fizetett kamatot, ami csökkenti az adóalapját is.