főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Bemutatkozás Felhasználási területek Értékpapír, befektetés

Értékpapír és egyéb tőzsdei befektetési ügyletek

A kamat és árfolyam nyereség adó beveztése óta, egyre több ügyfelünk használja tőzsdei befektetésekre, határidős deviza vagy más árutőzsdei ügyletekre, egyéni vagy családi készpénz és értékpapír megtakarítás, betétek kezelésére az offshore cégeket és a magán célú alapítványokat.

Az értékpapír befektetések esetén is meg kell vizsgálni a Társasági Adó törvény külföldi adóalanyok telephelyére vonatkozó előírásait. A jelenleg (2008.) hatályos  1996. évi LXXXI. évi törvény 4. §, 33. pontjának előírási szerint telephellyel rendelkezőnek kell tekinteni  a külföldi adózót azon tevékenységek tekintetében, amelyeket más személy a külföldi cég nevében vállal, ha a cég nevében rendszeresen szerződéseket köthet belföldön és ezzel a jogával rendszeresen él. Nem minősül viszont telephelynek a bizományoson vagy ügynökön keresztül értékesített szolgáltatás vagy termék.

Kérdés, hogy egy offshore cég esetében tevékenységnek számít-e a cég tőkéjének befektetése a pénzpiacon. Véleményünk szerint ez nem klasszikus vállalkozási tevékenység, de ezt a kétséges jogi helyzetet is lehet kockázat mentessé tenni, mivel a pénzkezeléssel megbízhatunk egy brókercéget vagy bankot és ebben az esetben a törvény előírásai szerint nem keletkezik telephely és ezzel együtt adófizetési kötelezettség.

A tevékenység és telephely kérdését nem kell vizsgálni magán célú alapítványok esetén, mivel ezek jogszerűen általában nem végezhetnek vállalkozási tevékenységet.

A pénzpiaci befektetéseket, megtakarításokat vagy tőzsdén kívüli értékpapírokat csak abban az esetben érdemes offshore cégen vagy magán alapítványon keresztül befektetni, amennyiben a cég vagy alapítvány alapítási és fenntartási költsége töredéke az elérhető adómegtakarításnak.

A befektetendő tőkét több jogcímen is a cég vagy alapítvány rendelkezésére lehet bocsájtani. A legszélesebb körben használt jogcím a hosszú lejáratú kölcsön, de emellett a tőke tulajdonosa lejegyezheti a cég részvényeit részben vagy teljes egészében. Alapítvány esetében a véglegesen átadott vagyon illeték kötelezettségét is meg kell vizsgálni a tranzakció előtt.

Ügyfeleink magyar és külföldi brókercégeknél egyaránt nyitnak számlát és kereskednek értékpapírral, devizával és egyéb termékekkel. A magyar brókercégeknél általában 30 napnál nem régebbi hitelesítéssel ellátott iratokat kell bemutatni a számlanyitáshoz, ezért az cég alapítás után rögtön érdemes elkezdedni a folyamatot.

A külföldi brókercégek saját szabályaik alapján kérik az iratokat, némelyik többet, némelyik kevesebbet. Ügyfeleink főleg az OANDA, az INTERACTIVE BROKERS és a SAXOO BANK preferálják, ezért ezeknél a cégeknél van tapasztalatunk a számlanyitásban. Amennyiben külföldi brókercégnél szeretne számlát nyitni szüksége lesz egy - lehetőleg külföldi - bankszámlára vagy alternatív szolgáltatónál (PayPal, etc.) nyitott számlára, amin keresztül befizetéseket teljesíthet és kifizetéseket eszközölhet a brókerszámlájáról.