főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Bemutatkozás Felhasználási területek Offshore biztosító

Offshore Biztosítók

Az offshore biztosítási szektor meghatározó elemei az 1960-70-es években létrejött captive-k, vagyis a korlátozott státusszal bíró viszontbiztosítók. Ezeket általában nemzetközi ügyleteket bonyolító cégek, cégcsoportok hozták létre egy-egy speciális ügylet biztosítására, vagy viszontbiztosítására.

Ezen biztosítók virágzása azóta töretlen, bár pl. az Andrew hurrikán vagy a 2001. szeptember 11-i események okoztak némi megingást sikertörténetükben. A nem biztosítótársaságok tulajdonában lévő biztosítók létrejöttét követte a viszontbiztosító cégek alapítása. A viszontbiztosítók leányvállalata ugyanúgy tudja segíteni az anyavállalatot, ahogyan az un. Captive-k az „átlagos” vállalatot.

A biztosító ipar valószínűleg a konzervativizmus és a szabályozások miatt csak lassan váltott offshore-ra. A 20. század utolsó évtizedében azonban az amerikai biztosítási szektor egyre nagyobb része helyezkedett át adóparadicsomokba, különösen a Bermudákra. Az új évezred elejére ez olyan méretékűvé vált, hogy a helyben maradt nagy adóterheket viselő biztosítók panasszal fordultak a Kongresszushoz, miszerint az ’Alternatív Biztosítási Piac’ miatt tisztességtelen verseny alakult ki.

A 2001. szeptember 11-i események ellenére – vagy talán éppen azért – 2002 és 2003 jó év volt azoknak az offshore cégeknek is, amelyeknél a magas biztosítási díjak jelentős tőkebeáramlást eredményeztek és azoknak az újonnan alapított cégeknek is, melyek ki tudták használni a megváltozott feltételeket. A folyamat 2004-ben egyenlítődött ki.

Területek összehasonlítása

Jelentősebb növekedés Írországban és a Bermudákon történt. Különösen Írországban volt tapasztalható, hiszen a már meglévő 180 mellé 2002-ban több mint 70 új biztosító alakult. Az ország EU-tagsága miatt egyébként is előnyben van más offshore-működési területekkel szemben, hiszen az EU-n belül „szabad a mozgás”.

A Bermudákon 2002-ben megközelítőleg 12 milliárd USA dollárnyi friss tőke folyt be a már korábban is jelentős biztosítási szektor számlájára. (A 2001. szeptember 11-i események 5 milliárdos veszteségével szemben.). Mára már a Bermudák lekörözte Írországot hiszen több mint 1600 biztosító működik területén. A tőkebeáramlás főként a nemzetközi kereskedelmi biztosítóknak köszönhető, mint pl. az Ace, az XL, az Everest Re, a Partner Re. Ezen társaságok mindegyékének székhelye a Bermudákon van és egyes becslések szerint 2001-ben 3 milliárd dolláros, és a későbbiekben még 7 milliárdos összeget „hoztak be” a szigetekre.

Az USA először 2005-ben tudta megelőznie a Bermudákat, a területén székelő 1098 offshore biztosítóval. Utah államban 2004-ben 2, 2005-ben 15 offshore biztosító volt, míg Nevadában 39-ről 58-ra nőtt a számuk ezen idő alatt. Az alábbi államokban engedélyezték ezen társaságok létrehozását:

Arisona, Arkansas, Colorado, Delaware, District of Columbia, Georgia, Illinois, Kansas, Maine, Montana, Nevada, New York, Oklahoma, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Utah és Vermont.

Szabályozás

Az 1993-ban alapított OGIS (Offshore Group of Insurance Supervisors), vagyis az Offshore Biztosítók Felügyelete.

Fő feladatának tartotta:

-                   az ellenőrzést végzőket megfelelő információkkal lássa el,

-                   a már meglévő negatív előítéleteket megszűntetését

Az OGIS-t a Biztosítási Felügyelők Nemzetközi Szervezete is elismerte, bár az, hogy a Bermuda-szigetek nem csatlakozott hozzá, rontott a szervezet megítélésén.

Tipikus offshore biztosítóknak számítanak a PORC-ok (Producer-Owned Reinsurance Companies) vagyis a Termelői Tulajdonban Lévő Viszontbiztosító Cégek. Sok PORC jogosult volt a kis biztosító cégeket megillető adókedvezményekre.

Az offshore szónak azért van negatív értelmezése is, mert sokan visszaélnek az offshore nyújtotta legális lehetőségekkel. 2004-2005-ben az AIG-vel (American International Group) kapcsolatos ügyek az offshore biztosítási szektor nehéz időszakának kezdetét jelentették. 2005 májusában a New York-i Főügyész alapos vizsgálatot sürgetett a biztosító cégek offshore leányvállalataival szemben.Példa a visszaélésekre:

Az AIG-nél a múlt év végéig folytak a vizsgálatok. A jelentések szerint a cég egy barbadosi és egy Bermuda – szigeteki offshore biztosító céget használt fel arra, hogy pénzügyi kimutatásait manipulálja. (nem megfelelő viszontbiztosítási ügyletekkel)

2005 májusában polgári peres eljárás keretében vádolták meg az AIG-t annak elnökét és pénzügyi igazgatóját. A vádak szerint hamis tranzakciókat bonyolítottak, elfedték a veszteségeket és hamis bevételeket kreáltak.

Ezek után számos más biztosító és viszontbiztosító kapott idézést az amerikai hatóságoktól, például a német Hannover Re, az Axa és a Munich Re.

Fejlesztések

A 90-es évek fejlesztései közé tartoznak az úgynevezett „védett sejt” és a „bérelj egy offshore biztosítót” cégek. A „védett sejt”-eket azért hozták létre, hogy megakadályozzák az egész rendszer összeomlását, és ennek érdekében egyes vállalati egységek nagyobb kockázatot vállaltak. A „bérelj egy offshore biztosítót!” cégeknél anélkül élvezhetőek ezen biztosítók előnyei, hogy ténylegesen alapítanának egyet.

Az offshore ipar növekedését ma már főként a globalizáció és a pénzpiacok konvergenciája irányítja. A nemzeti szabályozások megakadályozzák, hogy a régi típusú biztosítótársaságok banki- vagy értékpapír intézetek formájában működjenek tovább. A szabadabb szabályozású és magasabb árkülönbözet elérését biztosító offshore forma nagyobb volumenű innovációt tesz lehetővé, mint az onshore.