főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Európa Liechtenstein Magánalapítvány

Liechtensteini magánalapítvány

A magánalapítvány a leggyakrabban használt jogi entitás Liechtensteinben. Szerepe nagyon jelentős a nemzetközi adótervezésben, a családi vagyontervezésben, az öröklés megtervezésében.

A magánalapítány főbb felhasználási területei:

  • diszkért vagyonkezelés
  • visszavonulás utáni időszak finanszírozása
  • családtagok és közeli hozzátartozók anyagi támogatása
  • részvények, üzletrészek, likvid és befektetett pénzügyi eszközök tartása
  • gyűjtemények kezelése
  • jótékonyság

Az alapítvány nem végezhet semmilyen aktív, üzleti tevékenységet. Az alapító átadja az alapítványnak az általa meghatározott eszközöket és kijelöli a kedvezményezetteket. Ezek az eszközök ezután már nem az alapító, hanem kizárólag az alapítvány tulajdonát képezik.

A "stiftung" bejegyeztethető a publikus cégnyilvántartásba, de a családi alapítványok esetében nem kötelező a alapító határozaton túl más dokumentumot letétbe helyeztetni. Ez az dokumentum nem publikus.

Az alapítvány működése

Az alapítványnak nincs tulajdonosa vagy tagja. Az alapító nem irányítója a szervezetnek, de a fenntarthat olyan jogokat, amivel a alapszabályt és a kedvezményzetteket maghatározhatja, változtathatja. A kedvezményzetteket általában ún. végrendeletben vagy külön szabályzatban nevezik meg.

Az alapítványt 1-3 tagú kuratórium irányítja, képviseli önállóan vagy közösen. A kuratórium hajtja végre az alapító akaratát, vezeti a szükséges nyilvántartásokat. Az alapító meghatalmazhatja a kuratóriumot végrehajtsák a végrendeletét, etc. Az alapító okiratban létre lehet hozni egyéb felügyelő vagy adminisztratív szerveket is.

Az alapítvány akkor szűnik meg, ha már nem tudja folytatni, végrehajtani a céljait, elfogy az eszköze, vagy megszűnik az alapító akarata - ilyen esetben a maradék vagyon a kedvezményezettekhez kerül. Az alapító meghatározhatja viszont, hogy mikor szűnik meg a szervezet.

Egyéb előírások, ajánlások

  • minimális alapítói vagyon 30 000 CHF
  • nem kell könyvelést vezetni
  • vagyonmérleget célszerű összeálíltani

A Liechtensteini magánalapítványokon túl, Panamában is ajánlunk ugyan ilyen jogi entitást. A panamai alaíptvány alapítása olcsóbb és rugalmasabb, de a szabályozása a Liechtensteinihez hasonló.