főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Európa Liechtenstein

Liechtensteini Nagyhercegség

A Svájc és Ausztria között elterülő miniállam megalakulás, illetve függetlenné válása a 9. századra tehető, határai a 15. század óta változatlanok. Államformája a demokratikus parlamentáris alapokon működő alkotmányos monarchia. Az államfő Hans-Adam II., de 2004 második felétől fia, Alois koronaherceg vezeti a kormányt.

A nagyhercegségben hozzávetőleg 35 ezren élnek, 11 önkormányzatban, kb. 160 négyzetkilóméternyi területen. A lakosság 34% külföldi, az ország hivatalos nyelve a német.

Az ország Svájccal vám és valuta uniót hozott létre 1924-ben, ezért a hivatalos pénznem a svájci frank (CHF). Liechtenstein 1978 óta tagja az Európa Tanácsnak, 1990 óta az ENSZ-nek és 1995 óta a Európai Gazdasági Közösségnek.

A nemzeti össztermék 94%-t az ipari és a szolgáltatási szektor adja, a pénzügyi szektor része ebből 30%.

Liechtenstein legfontosabb előnyei

  • rugalmas gazdsaági társaságokról szóló törvény
  • speciális adóelnyök
  • stabil, biztonságos politikai és gazdasági rendszer
  • szabad tőkeáramlás és stabil valuta
  • erős bankrendszer és fejlett infrastruktúra
  • magas színtű titoktartási szabályok, összehangolva a nemzetközi pénzmosás, szervezett bűnözés és terrorizmus finanszírozás elleni egyezmények előírásaival

Cégformák, cégalapítás és működés

A cégalapítást, a cégformákat és működtetésüet az 1926-ban elfogadott Personen- und Gesellschaftsrecht (PGR) szabályozza. A leggyakrabban alkalmozott jogi vagy nem jogi entitások: 

Liechtensteini jogban elismert és használható a "common law" országokban alapítható trust intézménye is. Az alapítványok és trustok létrehozása úgynevezett trustee cégeken keresztül történhet, ami maximális anonimitást biztosít az kedvezményezetteknek.

Adózás

Az adózás területén a Liechtensteini szabályok európai viszonylatban kifejezetten liberálisak, ami segítette az országot pénzügyi centrummá válni. A székhellyel rendelkező vállalkozások, alapítványok és trustok mentesek a progresszív adók alól. Az éves "tőkeadó" összege a jegyzett tőke 0.1 %-a, de minimum 1000 CHF. Az alapítványok esetében a adókulcs 0.075% ha a tőke összege meghaladja a 2 millió és 0.05%, ha meghaladja 10 millió svájci frankot. Más adókötelezettség nincs - kivéve az alaptőkéből kifizetett osztalék, amely adóterhe 4%. Az nagyhercegség 2009-től adóreformot vezet be, amely során 10%-os "flat tax" kerül bevezetésre és valószínűleg megszűnik az osztalék adó (kupon tax).

Due Diligence

A pénzügyi területen szolgáltató cégeknek üzleti kapcsolt létesítes során köteles:

  • azonosítani kell az üzleti partnert
  • meghatározni a gazdasági kedvezményezettjét a kezelt pénzügyi eszközöknek
  • összeállítani az üzleti kapcsolat "profilját" - tisztázni a pénzügyi eszközök forrását és ellenőrízni a tranzakciókat

A pénzügyi szolgáltatók lemásolják az ügyfél személyazonosító okmányát, amit meg kell őrízniük. Néhány esetben, az azonosítási feladatokat harmadik személyre is lehet delegálni.