főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Európa Egyesült Királyság - UK LLP

Egyesült Királyság - UK LLP

Az Egysült Királyságban bejegyzett cégek használata a nemzetközi adótervezésben - Rezidens és nem-rezidens cégek

A Private Limited Company (LTD) a legelterjettebb cégforma Angliában. A cég szabadon  végezhet bármilyen, engedélyhez nem kötött tevékenységet. A cégjegyzék publikus és a céginformációk közül a éves beszámoló adatai és a módosítások is könnyen, gyorsan és olcsón elérhető. Az igazgatók, tulajdonosok és tagok adatai publikusak, de névleges tualjdonosokat lehet használni és a tényleges tulajdonosok nevét nem kell közzéteni.

A részvénytársaság legalább egy igazgatóval, egy titkárral és egy részvényessel kell hogy rendelkezzen. Minimális alaptőkre nincs követelmény, a általában használt összeg 1 000 GBP. Az taggyűléseket bárhol tarthaja az igazgatóság. A cégek éves beszámolóját a kisvállalkozásoknak nem kell auditálni.

Az társasági adó jelenlegi általános kulcsa 28%, de kisvállalkozások kérelmezhetik az alacsonyabb kulcs (21%) használatát is. A trustok és a nyíltvégű befektetési alapok/vállalkozások kedvezményes adókulcsa 20%.

Az ÁFA körbe külön bejelentkezés útján kerülhet be egy vállalkozás, a bejelentkezés kötelező abban az esetben, ha aktív, kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenységet végez a cég az Egyesült Királyságban, vagy az EU-n belül.

A nem-rezidens UK LTD használatáról itt olvashat bővebben.

A UK LTD adómentes holdingként történő használatáról itt olvashat.

Adómentesen működtethető LLP (Limited Liablity Partnership) az Egyesült Királyságban

Az USA-ban bejegyeztethető LLC-hez hasonló, az átfolyó adózás előnyeit kihasználó cégforma a LLP, amely egyfajta korlátozott felelősségű betéti vagy közkereseti társaságként lehetne értelmezni, ha lenne ilyen a magyar jogban.

Az új cégforma kialakítására az angol-szász és a nyugat-európai országokban is hagyományosan személyegyesítő társaságok keretein belül működő szakértőknek, tanácsadóknak - ügyvédek, könyvelők, építészek, etc. -   biztosít lehetőséget a korlátozott felelősség alkalmazására.

Az LLP cégforma bejegyzését és működtetését a Limited Liability Partnership Act 2000 szabályozza. Az LLP egy jogi személyiséggel, és legalább két taggal rendelkező személyegyesítő társaság. A tagi jogviszony szabadon módosítható és változtatható, a tagok nem felelőssek más tagok kötelezettségeiért. Az céget a Companies House jegyzi be és bocsátja ki a bejegyzési igazolást. Az alapító okiratban kell szabályozni a jegyzett tőke összegét (amire nincs minimum meghatározva), a profit felosztát, a cégvezetést és a tagok szavazati jogait. Ezt a dokumentumot nem szükséges a cégregiszterben nyilvántartatni.

Könyvelés / Számvitel

A hatályos angol jogszabályok szerint kell a cég könyveit vezetni és közétetetni az éves beszámolóját az évzárást követő 10 hónapon belül. A kis illetve közepes méretű LLP egyszerűsített csak éves beszámoló beadására kötelezett.

Adó Előnyök

Az LLP előnye a megfelelő tevékenység és az adózás kombinációjában rejlik. Az LLP tagja a ráeső nyereség alapján köteles adót fizetni, tehát nem a cég hanem a tagok szintjén kerül megállapításra az adókötelezettség - un. átfolyó adózással.

Mivel nem feltétel, hogy az LLP tagjai adórezidensek legyenek és a cég üzleti tevékenységet folytasson az Egyesült Királyáságban. Amennyiben az LLP tagja nem angol adóalany nincs tőkenyereaségadó (Capital Gain Tax) fizetés kötelezettsége bárhol is legyen az eszköz (cég, etc.) amely a nyerséget, etc. termelte, illetve nincs adófizetési kötelezettsége külföldről származó bevétele után. Amennyiben az LLP-t nem az Egyesült Királyságban működtetik, kizárólag a UK-ból származó bevétel adóköteles.

Megjegyzések, figyelmeztetések

Felszámolás esetén a LLP egy hagyományos céghez (pl. LTD) hasonlóan adózik. Jelenleg nincs olyan kettős adóztatást elkerülő egyezmény, amely ismerné ezt a cégformát, ezért ezen egyezmények alkalmazása kérdéses.

Az LLP adó és egyéb kötelezettségei

  • könyvelés és éves beszámoló készítés
  • hivatalos, bejegyzett cím fenntartása
  • amennyiben a cég bevétele meg haladja az 1 millió GBP-t és a mérleg főösszege a 1.4 millió GBP-t, akkor  köteles a beszámolót auditáltatni
  • legalább két taggal kell rendelkeznie, de ennél bármennyivel több megengedett