főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Bemutatkozás Felhasználási területek Nemzetközi kereskedelem

Nemzetközi kereskedelem - NOMINEE cégen keresztül

Nemzetközi kereskedelemben használt struktúrák

Az offshore cégek jelentős részét a nemzetközi kereskedelmi ügyletek nyereségének alacsony adókulcsú országban bejegyzett cégekbe történő átcsoportosítására használják. Az offhsore cégektől történő termékbeszerzés, egyes országokban nehézkessé teszi a termék szabad forgalomba helyezését és az ilyen tranzakció sok esetben az adóhatóság élénk érdeklődését vonhatja maga után.

Az ilyen ügyletek, illetve a vizsgálatuk kockázatának csökkentésére alkalmazunk, úgynevezett "nominee" cégeket, mint a kereskedelmi tranzakciók bizományosait vagy ügynökeit.

Nominee cégek

A nominee cégek (NC) "high tax" országokban kerülnek bejegyzésre, olyan területeken amelyek nem azonosítanak offshore területként - pl. Új-Zéland, Egyesült Királyság. A NC az ügylet során az offshore cég ügynökeként jár el, saját nevén bocsájtja ki a számláit, hírdeti a tevékenységét, de az offshore cég megbízásából szedi be a termékek ellenértékét és az értékesítés után a szektorban elfogadott mértékű jutalékot kap.

Az NC adóhatósági ellenőrzés során ügynöki tevékenységéből származó bevételét szerződéssel tudja igazolni, illetve ezzel tudja igazolni azt is, hogy nem a saját nevében szedte a bevételeket, hanem az offshore céggel kötött szerződés alapján. Az NC a jutalékból elért profit után adót fizet a székehelye szerinti országban. Amennyiben szükséges az NC EU ÁFA regisztrációt is kérhet.

Működtetés

A nominee cég - offshore struktúra akkor működik igazán hatékonyan, ha a számlakibocsájtást az NC végzi, míg a termék az offshore cég birtokában van. Az offshore cég vásárolja meg vagy gyártatja az árut, és az értékesítésből származó bevétel a nominee cégen keresztül áramlik hozzá. Célszerű, ha az NC nem végez kereskedelmi tevékenységet a székhelye szerinti országban, de rendelkezik ott bankszámlával, amiről teljesíti a kifizetéseket és fogadja a bevételeket. 

Szolgáltatások

A felvázolt rendszer szolgáltatások esetén is működtethető, ha az ügyfél nem szeretne közvetlenül egy offshore cégtől számlát befogadni. FONTOS: Amennyiben egy magyar vállalkozás fogad be egy külföldi cégtől szolgáltatásról szoló számlát, az adóhatóság a magyar céget kötelezheti arra, hogy bizonyítsa be, hogy a külföldi cég létezik és szerződés mögött valós teljesítés áll.

Költségek

A "high tax" országban bejegyzett cégek könyvelési és esetleges auditálási kötelezettsége miatt a rendszer fenntartása költségesebb, mint egy egyszerű offshore cég használata. A működtetési költség jelentősen függ a tranzakciók számlától és volumenétől, ezért azt megbecsülni nehézkes.

Amennyiben Önnek érdekes lehet egy hasonló struktúra kialakítása, vegye fel velünk a kapcsolatot.