főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Private banking Svájc

Svájc - A független

Téves közvélekedés, hogy akinek rejtegetnivaló vagyona vagy jövedelme van, az nyit egy bankszámlát Svájcban és minden meg van oldva. Mégha ez igaz is lehet, a Svájci bankok inkább szofisztikált és diszkért szolgáltatásakról híresek a vagyonos emberek körében.

Bankrendszer

Svájc nemzeti összetermékének 14%-t adja a pénzügyi szektor teljesítménye és a munkavállalók 5-6%-a dolgozik pénzügyi területen. Becslések szerint a világ offshore befektetéseinek harmadát kezelik a helyi pénzintézetek.

Jelenleg jozzávetőleg 400 bank működik Svájcban, közülök a kettő legnagyobb - UBS és Cerdit Suisse - széles körben ismert, míg jelen van a piacon sok apró speciális igényeket kielégítő és kiválasztott ügyfeleket kezelő pénzintézet. A Federal Banking Commission felügyeli a világ legnagyobb, legytöbb eszközt kezelő és legydiszkrétebb szolgáltatást nyújtó offshore pénzügyi központját. A bankfelügyelet mellett banki ügyekre speciálódott ombudsmani hivatal is működik.

Banktitok

A svájci parlament 1934-ben fogadta el a banktitokról szóló szabályokat, amelyet az orvosi vagy az ügyvédi titoktartáshoz is hasonlítanak. A svájci törvények szerint a magántitok alkotmányos alapjog minden demokratikus országban és ez az alapjog a bankszámla adataira is vonatkozik. Az banki adatok titkossága viszont feloldható amennyiben bűnügyi vizsgálat folyik a számla tulajdonosa ellen és a számlán folyt tranzakciók ehhez a cselekményhez kapcsolhatók. Az IRS svájci bankszámlákat kezelő amerikai adóalanyokkal kapcsolatos követeléseinek következménye miatt,  svájci törvényhozás banktitok alkotmányos joggá történő átminősítését tervezi 2009-ben.

Adócsalás és adózás

A svájci jogszabályok különbséget tesznek adóelkerülés és adócsalás között. A külföldi hatóságok megkeresése esetén kizárólag adócsalás miatt adnak ki információt. Mivel az adócsalás fogalma országonként eltérő, az adatszolgáltatás sok nehézségbe ütközik.

Az EU nyomására túl sok változást nem eszközöltek a svájci bankrendszerben, de bevezették egyfajta forrásadót - kamatadót - amely minden EU állampolgár betétjei után fizetett kamatból levonnak, majd egy részét továbbítják az illetékes pénzügyminisztérium felé.

Partnereink

Svájcban a két legnagyobb pénzintézet mellett négy kisebb méretű, de a piacon jelentős pénzintézettel állunk kapcsolatban. A számlák megynyitásának időigénye  5-20 munkanap, a kötelező betét összege 200 000 és 1 000 000 EUR között változik.