főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Karib tenger St. Kitts & Nevis

St. Kitts & Nevis

A Saint Kitts és Nevis Független Államszövetség a Florida állambeli Miami-tól 1200 mérföldnyire délkeletre található, a Szélcsendes-szigeteken.  Bár független, két nemzetből álló szigetállamról van szó – Nevis és testvérállama, Saint Kitts alkotják. Az államszövetség alapítói britek voltak, a mai napig őrzik a brit hagyományokat, hiszen fejlődésüket is nekik köszönhetik. Saint Kitts 1623-ban alakult meg, ez volt az első brit gyarmat a Karib-térségben. Nevis-t tartották a "Karib-tenger legszebb ékkövének", Saint Kitts-t pedig a "gyarmatok szülőanyjának" és a Karib-tenger "bölcsőjének".

Horatio Nelson admirális, Nagy-Britannia minden idők talán legnagyobb tengeri hadvezére egy nevis-i leányt választott élete párjául. A nyugati féltekén Nevis-t nevezte ki a britek tengeri hadműveleteinek központjává, és úgy vélte, hogy ez a leggyönyörűbb hely, ahol valaha megfordult.  Alexander Hamilton, az Egyesült Államok első pénzügyminisztere, aki a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója volt, és részt vett az amerikai Alkotmány kidolgozásában Charlestown-ban, Nevis jelenlegi fővárosában született.

A sziget több mérföldnyi tengerpartját kékeszöld és égszínkék színű tenger veszi körül. Nevis természeti szépsége bámulatba ejtő. Fő bevételi forrás a turizmus, és a nevis-i Four Seasons Resort immár három egymást követő évben nyerte el a világ első számú nyaralóhelye címet.

Nevis-t Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493-ban, és a 1623-ban érkeztek ide az első brit telepesek. Még ma is a krikett a legkedveltebb szabadidős tevékenység, a gépjárművek az út bal oldalán közlekednek, és a hivatalos nyelv az angol. Korábban a Nyugat-Indiai Föderáció tagja volt, majd 1983-ban elnyerte függetlenségét a Brit Nemzetközösségen belül. Nevis politikai rendszere a brit parlamentáris demokrácián alapszik, és helyi parlamenti választásokat tartanak.

A jogi rendszer alapja a brit polgári jog, amelynek a Legfelsőbb Bíróság és a fellebbviteli bíróság szerez érvényt. A nevis-i offshore vállalatok elnevezése Nemzetközi Gazdasági Társaság ("IBC"), és bár egy Brit Nemzetközösséghez tartozó államban tevékenykednek, vállalati struktúrájuk az amerikai Delaware állambeli modellhez hasonlítható.

Hivatalos pénzneme a kelet-karibi dollár, de az amerikai dollárt mindenhol elfogadják. A kelet-karibi dollár árfolyama az amerikai dollárhoz van rögzítve (1 USD=2,7 EC), amelynek köszönhetően árfolyama évek óta stabil maradt. A nevis-i bankok a számlákat amerikai vagy karibi dollárban vezetik.

Nevis kiváló telekommunikációs infrastruktúrával rendelkezik, közvetlen távhívási lehetőséget kínál Európába, az USA-ba és Kanadába. A helyi telefontársaság a kábeles és vezeték nélküli szolgáltatás mellett ADSL internetet is kínál.

A nevis-i offshore vállalatok mentesülnek a nevis-i adójogszabályok szerinti társasági adó, osztalékadó, ill. tőkefelosztást terhelő adófizetési kötelezettségek alól, ha bevételük nem a szigeten keletkezett. A kormány nem vet ki társasági adót, adóbevételei közvetett adókból és importvámból származnak.

Az 1984. évi Állampolgársági törvény által bevezetett mérsékelt gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően 200.000 USA dollár összegű befektetés révén állampolgársághoz és útlevélhez lehet jutni, amely egy tengerparti öröklakás árával és bizonyos illetékek megfizetésével egyenértékű. Az ügylet a befektetőnek és házastársának is állampolgárságot biztosít. (Olcsóbb megoldás lehet az állampolgárság elnyerésére a házasságkötés, mivel Saint Kitts & Nevis azon kevés államok egyike, amely a házasságkötés révén azonnal állampolgárságot biztosít bármely nemű házastársnak.)

A nevis-i üzleti vállalkozásokra vonatkozó előírások

A nevis-i offshore vállalat elnevezése Nemzetközi Gazdasági Társaság, ill. "IBC", és ADÓMENTESSÉGET élvez a világ bármely pontján szerzett jövedelem tekintetében, ha az nem a szigetről származik. Az IBC-nek nem kell éves jelentést készítenie. A vállalati nyilvántartások a világon bárhol vezethetők, az éves közgyűlést vagy az Igazgatótanács ülését NEM kell Nevis-en megtartani. Az IBC számos más nagyon kedvező előnyöket kínál:

1. Nincs társasági adó, társadalombiztosítási járulék, tőkenyereség utáni adó illetve forrásadó fizetési kötelezettsége, valamint bélyeg- és illetékmentesség van érvényben.  
2. Nincs vagyonátruházási vagy örökösödési illeték, hagyatéki adó, osztalékadó, tőkefelosztást terhelő, ill. hagyatéki illeték.  
3. Nincsen minimális alaptőke-követelmény; bemutatóra szóló részvények kibocsátására van lehetőség.
4. Nincs szükség engedélyre az üzleti tevékenység végzéséhez.
5. A tisztségviselők, az igazgatók, és a tagok nevét nem kell nyilvánosságra hozni.
6. A polgári pert kezdeményező felperesnek 25.000 amerikai dollár összegű kötvényt kell biztosítékként letennie.
7. A polgári perekre vonatkozó jogszabályi korlátozás egy év.

A cégbejegyzés folyamata

A vállalat bejegyeztethet bármely törvényesen végezhető tevékenységet, nem kell tételesen felsorolni a társaság tevékenységének tárgyát.

A Nevis-en bejegyzett IBC-nek minden esetben bejelentett megbízottat kell kineveznie. A Pénzügyminisztérium állítja ki a vagyonkezelő társaságok és a bejelentett megbízott engedélyét. A nevis-i IBC bejegyzett székhelyének Nevis-en kell lennie. Ez a követelmény egyszerűen biztosítható, mivel a jogszabály lehetővé teszi, hogy a bejegyzett megbízott hivatala a vállalat székhelyével megegyezzen.

A nevis-i üzleti vállalkozásokra vonatkozó törvény 1984-ben lépett hatályba, és elsősorban az amerikai Delaware állam társasági törvényének mintájára épül. A jogszabály modern és „felhasználóbarát”. Rendszeres időközönként átdolgozásra kerül, hogy mindig naprakész maradjon, és lépést tartson a fejlődéssel.

Nevis-re nem vonatkozik devizaellenőrzés, nem kötött adóegyezményt más nemzetekkel (az USA-val sem), és a kormány nem ad át adózással kapcsolatos vagy egyéb információt egyetlen más külföldi adóhivatalnak vagy kormánynak sem. A nevis-i vállalatok székhelye bárhol lehet a világon, a vállalati nyilvántartások bárhol vezethetők.

A nevis-i társasági törvény egyedülállónak mondható a tekintetben, hogy igen modern szemléletű rendeleteket tartalmaz, lehetővé téve azt, hogy egy létező külföldi vállalat a szigetre helyezze át tevékenységét vagy működését az anyaországból. Az ún. "székhely áttelepítésére vonatkozó rendelet" lehetővé teszi, hogy egy meglévő amerikai, brit, panamai vagy bármely más államban működő vállalat egyszerűen és azonnal áttelepüljön ide, eredeti nevének és a cégbejegyzés időpontjának változatlansága mellett, így üzleti tevékenységét vagy a vállalat működését zavartalanul folytathatja tovább. Az egyetlen követelmény az, hogy a vállalat módosítsa meglévő alapító okiratát, hogy megfeleljen a helyi jogszabályi előírásoknak.

A nevis-i Limited Liability Company (Kft.) típusú társaságra vonatkozó jogszabály 1995-ben lépett hatályba. Ez a jogszabály rendelkezik az időnként Limited Duration Company-nak, ill. LLC-nek nevezett társasági formáról, amelynek kiemelt előnye, hogy olyan módon lehet létrehozni, hogy az amerikai adójogszabályok értelmében személyegyesítő társaságnak lehessen tekinteni.