főoldalBemutatkozásAdóparadicsomokOffshore bankszámlaDíjak és csomagokPrivate bankingKész cégekGYIKKapcsolatOffshoreBLOG
keresés

Vissza
OFFSHORE.CO Adóparadicsomok Közép-Amerika Panama Panamai alapítvány Panamai jótékonysági alapítvány

Panamai jótékonysági alapítvány

Egy panamai jótékonysági alapítvány nemzetközi lehetőségeket biztosít vagyonos személyeknek,családoknak, hogy egy jótékonysági szervezetet hozzanak létre közcélú tevékenységük elősegítése érdekében – miközben továbbra is fenntartanak egy bizonyos szintű felügyeletet a jótékonysági intézmény működése, forrásainak, eszközeinek felosztása felett. Természetesen ugyanez vonatkozik egy Egyesült Államokban vagy Egyesült Királyságban létrehozandó jótékonysági alapítványra is, de ott sokkal nagyobb bürökráciával, továbbá az a tény, hogy mindent be kell jelenteni az adóhivataloknak, és ők folyamatosan megfigyeléseket végeznek, egy idő után bosszantóvá válhat. Mi lenne, ha ugyanezt meg lehetne tenni offshore módon is, ahol Önnek nem lennének jelentési kötelezettségei a hazájában, azonban felügyelhetné, hogy hogyan és hova kerülnek elköltésre a pénzeszközök? Gondoljunk csak bele, az IRS (Szövetségi Adóhivatal) még az Egyesült Államokbeli alapítványok számára is megengedi az alapítvány bevételeinek 90%-áig az adminisztratív költségekre, például fizetésekre és irodai költségekre történő ráfordítást.

Évek óta a jómódúak „alapítványokat” hoznak létre az Egyesült Államokban. Például:

  • A Duty Fee Shops alapítója, Charles Feeney, 3,5 milliárd dollárért eladta a vállalatát, és egyetlen penny adót sem fizetett ki az Egyesült Államokban! Ennek ellenére még mindig irányítással bír a teljes vagyon felett – és irányítja, hogy az alapítványának pénzösszegei hogyan kerüljenek felhasználásra.
  • A Kennedy családnak egy olyan alapítványa van, amely az energia szektorban rejlő lehetőségeket aknázza ki. A bevételek egy részét arra használják fel, hogy alacsony költségű vagy ingyenes tüzelőanyagot biztosítsanak rászorulók számára. Rengeted pénz jut el profitorientált vegyesvállalatokba és részvénytársaságokba, melyekbe az alapítvány befektet. Ez lehetőségeket teremtett az alapítvány menedzsmentje számára – akik közül sokan rendkívül meggazdagodtak. Joe Kennedy kongresszusi tag elhagyja a Kongresszust, hogy a család alapítványát vezesse.
  • Az elmúlt néhány évben a Fidelity Fund megalapított egy jótékonysági befektetési alapot, ahova a befektető „átirányíthatja” az összes költséget. Az Alap egy adómentes státuszú jótékonysági intézmény, és a befektető „irányítja” a pénzeszközök elosztását. Alig pár éven belül a Fidelity több mint egy milliárd dollárt „vonzott” ebbe az alapba.

Egy jómódú személy készpénzzel, forgalomképes értékpapírokkal, likvid tőkével és más vagyontárgyakkal visszavonhatatlanul átruházhatja a vagyonát egy külföldi „jótékonysági intézménybe” történő átutalással. A panami jótékony célú alapítvány tökéletes eszköz egy offshore jótékonysági intézmény létrehozására.

Amennyiben nem kívánatos az adólevonás és a bejelentés, és a kormányzati felügyelet a szervezet nem kívánt eleme, akkor a vagyon közvetlenül egy külföldi jótékonysági intézménynek kerülne kifizetésre. Amint a vagyon eléri a külföldi jótékonysági intézményt, nem lesz "onshore" kapcsolat vagy felügyelet a vagyon tekintetében. Az az ország, amelyben a jótékonysági intézmény megalakult, biztosítja az alapítvány jótékonysági küldetésének teljesülését. Tulajdonképpen a panamai hatóságok nem gyakorolnak felügyeletet egészen addig, amíg minden részesedés Panamán kívülről származik.

Amennyiben adózási célokra egy jótékonysági levonás kötelező az adakozó számára annak hazájában, akkor a vagyont először egy hazai jótékonysági intézménybe kell befizetni, egy olyanba, amelyet közcélú jótékonysági intézménynek minősítenek, amit az Egyesült Államokban az IRS Belföldi Állami Bevételek Törvénykönyvének „501© 3” szakasza alapján tesznek meg. A közalapítvány ezután továbbítani tudja a vagyont a külföldi jótékonysági intézménybe. Az IRS például még külön szabályokat és iránymutatásokat is kidolgozott arra vonatkozóan, hogy hogyan kell eljuttatni hozzájárulásokat egy külföldi alapítványba egy helyi alapítványon keresztül!

Minden egyes alapítvány személyre szabott az ügyfeleink számára. Az alapítványt ”fenntartó testület" is irányíthatja. Ez egyének egy csoportja, akik igazgatóként funkcionálnak, és akiknek joguk van, hogy újra kinevezzék magukat és örököseiket, így az alapítvány irányítása generációkon keresztül megtartható.

A külföldi alapítvány fizetheti az igazgatókat, hogy részt vegyenek az igazgatósági üléseken, és biztosíthatja számukra a szállítást minden ülésre. Nincs korlátozás arra, hogy néhány igazgató miért fizethető meg jobban más igazgatóknál. Az ügyfélnek fizetett bármilyen illetmény az igazgatósági tagságért (vagy bármilyen más, az alapítvány számára nyújtott szolgáltatásért) beletartozik a bevételeibe. Továbbá az ügyfél biztosíthat szolgáltatásokat a külföldi alapítvány számára vagy ahelyett, és kompenzálható az ilyen szolgáltatásokért.

Mivel a jótékonysági intézmény elválik az alapítóitól, egyedülálló mértékű elszigetelést tesz lehetővé a hitelezőktől és a korábbi házastársaktól.

Egy külföldi jótékonysági alapítvány kitűnő eszköz arra, hogy a társadalom és az emberiség irántii jócselekedetre vonatkozó álmai beteljesüljenek, hogy megörökítse a céljait – és ugyanakkor nemzetközi lehetőségeket generáljon.

Az ilyen panamai székhelyű jótékonysági alapítványok létrehozása lényegesen nagyobb költséggel jár, mint a magáncélú alapítványoké, részben azért, mert 25 panamai “aláíró”-t kell felkeresni, akik hajlandóak nevüket megadni az Alapítvány alapító okiratában, hozzájárulásul az alapítvány céljaihoz és terveihez. Ilyen aláírókat nem feltétlenül nehéz találni, ha legalább a vagyon egy része az ő helyi szegénységet támogató projektjeikbe kerül (és ezekből mindig sok van), azonban ilyen aláírók felvonultatása kicsivel több időbe és munkába kerül.

Ez a speciális alapítási folyamat néha kikerülhető, mivel időnként létező panamai székhelyű „shell” (mások számára elérhető) jótékonysági alapítványok válnak elérhetővé. Általában az ilyen szervezetek elhatározták, hogy felszámolják jótékonysági tevékenységeiket valamilyen okból, gyakran az adott tőke hiánya miatt. Ezek a jótékonysági alapítványok belföldön értékesíthetők, mivel a helyi adóhatóságoknak körülbelül két évbe telik, hogy egy új, hazai részesedésű új jótékonysági intézmény adólevonásra jogosulttá váljon, így van igény rájuk. Azonban mindössze 10.000 dollárért érdemes ezt kivárni, még akkor is, ha a létezésük fő belföldi vonzereje az, hogy képesek elfogadni a panamaiaktól az adócsökkentő részesedéseket, és ez különösen lényegtelen egy offshore jótékony személy számára.

Ha érdekli ez a meglehetőst újszerű megközelítés – nevezetesen, az offshore vagyonvédelem és vagyontervezés kombinálása egy valódi jótékonysági munkát végző, valódi intézménnyel –, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba.